秋葵

最近兩批秋葵分別來自兩個唔同的農場,一個是政府大龍實驗農場提供的秋葵種由錦田一個重要農場曹妹夫婦提供,另一個是老農夫馮先生自己揀最靚的秋葵自己留種。


我品嚐過兩批秋葵,原來味道各有不同,馮先生出品的和妹姐出產有些秋葵都各有不同。俏姐,下次有收成的時候通,可以有機會試一試。

原來很多朋友從未試過將秋葵當沙律菜食,我覺得唔切粒、唔炒、唔拖水,雪凍放進保鮮盒,返工當做小食,已經好唔錯。

琴日,兩位女士親自教授食秋葵的方法:

1)秋葵加乳酪,做沙律菜

2)秋葵拖一拖熱水,做涼拌

秋葵一直是高檔營養保健食品,曾經被指定為奧運蔬菜,為運動員指定食用,有豐富維他命和礦物質,它對減肥(高纖維)、對治療胃炎(果膠)及便秘(幫助大腸蠕動)的朋友,有治療功效。
嚟緊兩個月,也是秋葵季節!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s