黃薑粉

黃薑粉

係田夫仔農夫劉女士製作。

小小黄薑粉,可用黎炒飯,炒好飯最後撒小小落去,除左有藥效之外,仲可以增香!印尼越南炒飯都喜歡加!

黃薑有降膽固醇,消腫,清肝,抗氧,抗癌,抗炎止痛,行氣活血,治風濕痛之用!日常可用作炒飯,整咖哩之用,可冲水飲對抗上述病徵!

可以話係成本價,因為黃薑一般賣约80斤,3斤都做不了一斤粉,一般我會用賣剩的來做,又要切片,又要曬,再打粉!

試過切左片,跟住連續幾日下雨,成批霉晒,全報廢!

歡迎預訂,現在有4-5包黃薑粉經已全部售罄,一両重一包,$30包,其餘要好天至再整。

仲有沙薑粉

沙羗粉

也是田夫仔農夫劉女士出品
可做沙羗雞,豬扒,沙羗骨,雞腳……

會比黄薑貴,一來沙薑難種,而且水份較重,4斤都未必整到一斤!

半両一包,粉量好多,都是$20

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s