新一批黃薑粉

終於有新一批黃姜粉,產地:錦田大江埔村,由紀子自己種自己做,用正宗印度種黃姜做,我和上次的比較非常香,不過農夫計算成本後,今次要賣$50一包,50g,比上次一兩(37g)份量多些,但是也比上次貴了$10!

黃薑粉朝早可以配返自己平時飲開嘅果汁,加細半匙黃薑粉落去飲,可護肝,及降低肝酵素的作用!女士更可以防寒及抗氧美白的作用

又可以撞咖啡飲

又可以加小小落牛奶飲

你地上次係咪未有,今次可以有了。😊😊💜品種是從印度來的,是紀子小姐 大江埔農場種的,自已留種再種, 已經第四年,黃薑有不同品種, 功效都有少少唔同。

50克入一包,要的時候,可以要求唔封口和唔封口(不密封,密實貼)

產地:錦田大江埔村,由紀子自己種自己做,用正宗印度種黃姜做,我和上次的比較非常香,不過農夫計算成本後,今次要賣$50一包,50g,比上次一兩(37g)份量多些,但是也比上次貴了$10!

小小黄薑粉,可用黎炒飯,炒好飯最後撒小小落去,除左有藥效之外,仲可以增香!印尼越南炒飯都喜歡加!

黃薑有降膽固醇,消炎藥作用,可消腫,清肝,抗氧,抗癌,抗炎止痛,行氣活血,治風濕痛之用!日常可用作炒飯,整咖哩之用,可冲水飲對抗上述病徵!

可以話係成本價,因為黃薑一般賣约80斤,3斤都做不了一斤粉,一般會用賣剩的來做,又要切片,然後曬和打粉!

很多人以為黃薑飯是辣的,其實是不辣

這個是正宗印度人服食薑黃方法。因為黃薑中的薑黃素是植物營養素攝取是脂溶性,如vitamin A D E,水的吸收不及放入牛奶中好。

資訊來源:蘋果日報

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

w

連結到 %s